Heste med mavesår
Af Lisa Petrén Bach Hansen, Cand. Scient. Animal Science, Salgskonsulent
Igennem de sidste par år er der kommet et større fokus på mavesår hos rideheste. En række undersøgelser af væddeløbsheste i udlandet, samt rideheste i England og USA, viser at mavesår en ofte forekommende lidelse hos mange heste. I 2009 undersøgte dyrlæge Nanna Luthersson forekomsten og graden af mavesår hos 201 danske heste rundt om i landet og fandt mavesår i ca. halvdelen af hestene havde mavesår.
Mavesår opstår når mavesækkens slimhinde udsættes for syreætsninger. Mennesker producerer kun mavesyre i forbindelse med måltider, men heste producerer det hele døgnet, da de er indrettet til et konstant indtag af foder. De fleste heste bruger i dag meget tid i en boks, hvor de for tildelt få måltider, hvilket ikke er optimalt for deres fysik. Når mavesækken er tom angribes slimhinden af den mavesyre der ellers var produceret til at nedbryde foderet, hvilket kan forårsage sår i slimhinden. Mavesår er smertefuld for hesten, og kan nedsætte deres præstation.
Tegn på mavesår
For at kunne stille diagnosen, mavesår, skal dyrlægen lave en kikkertundersøgelse ned i hestens mavesæk. Der er dog nogle ting, du kan holde øje med som kan være tegn på mavesår:
· Nedsat appetit
· Vægttab
· Spændte mavemuskler – hesten trækker maven op under sig
· Dårligt humør – ikke samarbejdsvillig
· Tendens til kolik eller diarré
· Dårlige præstationer ved træning og stævner
Har du mistanke om at din hest lider af mavesår, bør du kontakte din dyrlæge.
Risikofaktorer og forebyggelse
Der er flere faktorer, som kan være med til at hesten danner mavesår. Meget tid i boks eller på jordfold uden grovfoder, og foldtid uden adgang til vand. Få og store måltider med højt stivelsesindhold pr. måltid (> 2 g stivelse/kg kropsvægt/dag). Hård og langvarig træning på tom mave. Højt stressniveau, fx i forbindelse med konkurrencer, meget transport eller uro i stald eller fold.
Det er vigtigt at se på hestens hverdag, samt rutinerne i stalden, da der her kan gøres meget for hesten. Sørg for at hesten kommer meget ud, samt at den har adgang til vand og grovfoder på folden. Vær sikker på at hesten har haft adgang til grovfoder i timerne op til træning. Hvis der er meget uro i stalden, kan det være godt at flytte hesten til et roligere miljø. Derudover skal man tilpasse foderet til hesten, man ikke får tilført for meget energi i form af stivelse.
Hestens spyt forebygger mavesår
Når hesten tygger sit foder danner den spyt, hvilket indeholder bikarbonat, som er med til at neutralisere mavesyren. Heste bruger mere tid på at tygge struktureret foder (f.eks. hø), og det er derfor vigtigt at tilbyde hesten foder som hø, wrap og lucerne. Giver man sin hest store mængder kraftfoder, kan man overveje at skifte dette ud med et koncentreret tilskudsfoder, og samtidig sætte den op i grovfoder. Det kan være en god ide at fodre med grovfoder flere gange i løbet af dagen, så man sørger for at hesten ikke står for længe uden.
En vigtig ting man også kan se på er strøelse. Træpiller, halmpiller, spåner mm. kan man overveje at skifte ud med halm. Det kan især være aktuelt, hvis hesten har begrænset adgang til grovfoder, da den så i stedet vil spise halm, som har lang tyggetid og dermed giver en stor spytproduktion.
Stivelse i foderet
Stivelse og sukker i foderet kan påvirke risikoen for mavesår. I mavesækken nedbrydes sukker og stivelse af bakterier, hvor der i processen dannes affaldsstoffer som kan angribe mavesækkens slimhinde. Denne ødelæggelse af slimhinden, gør den mere modtagelig for syre, og dermed øges risikoen for mavesår.
Videnskabelige undersøgelser har fundet frem til en øvre grænse på 2 g stivelse/kg hest/dag. Et indtag herover vil fordoble risikoen for at udvikle mavesår. Desuden bør mængden af stivelse pr måltid ikke overskride 1 g/kg hest, da dette vil øge risikoen 2,6 gange for at udvikle mavesår.
Du kan læse mere her:
Equine Applied and Clinical Nutrition
Udviklet af landIT